Et hus af glas til glæde og velvære

Et drivhus skal være et sted, hvor man gør lige præcis det, man har lyst til. Det mener den erfarne haveskribent og drivhusejer Lars Lund.  Man kunne tro, at et så garvet og anerkendt have- og drivhusmenneske som Drivhusklubbens blogger Lars Lund ville opfordre andre til at skynde sig i gang med at så og plante i drivhuset, når kalenderen siger marts. 

Men lægning af kartofler og såning af tomater og andre frø kan ifølge ham godt vente et øjeblik, hvis det altså overhovedet er den slags, man har lyst til at bruge sit glashus til: 

»Når vi kommer til marts, har vi været lukket inde så længe, så det første, man skal gøre, det er at nyde sin have inde fra drivhuset«, siger Lars Lund og tilføjer, at nydelsen bliver ret meget større, hvis man gør drivhuset grundigt rent.  

Og dét behøver ikke at være så besværligt. Lars Lund bruger en havesprøjte og brun sæbe. Hele huset, også kroge og hjørner, får en god sæbeblanding, der sørger for at fjerne utøj og eventuelle svampesporer. Bagefter skyller han godt efter med haveslangen. Og så har han et klart og rent drivhus: »Det er både klart nok til, at jeg kan nyde en kop kaffe i det, og det er også klart nok til, at jeg begynde at så nogle afgrøder«. 

Når og hvis man begynder årets dyrkning, skal man huske, at det stadig kan være meget koldt i marts. Statistisk set når temperaturen under frysepunktet gennemsnitligt 18 dage i marts. Selv om det voksende antal lyse timer får forårsfornemmelser frem, skal man være opmærksom på, at en del frø og planter kræver kunstigt lys og opvarmning i årets første forårsmåned.  

Et hus af glas til glæde og velvære

"Et drivhus kan også være et driverhus. Det er dig, der bestemmer, hvad der skal være i dit drivhus, plejer jeg at sige, når jeg holder foredrag."

Gør det, du har lyst til 

Udover at skrive for Drivhusklubben er Lars Lund blandt andet også tilknyttet Haveselskabet som drivhusekspert, han holder mange foredrag om have- og drivhusliv, og han har skrevet bøger om drivhuse – senest 'Kom videre med dit drivhus' fra 2017.

I den bog og ved foredragene afkræfter han gerne fordomme om, at drivhuse skal være steder til dyrkning af agurker og tomater. Det kan drivhuse godt være, men de kan også bruges til så meget andet. 

For eksempel kan det være smukt at fylde sit drivhus med slyngroser, der er nemmere at passe end tomater.

Det kan være spændende at eksperimentere med eksotiske planter. Eller det kan være, man simpelthen foretrækker først og fremmest at bruge sit drivhus til afslapning: 

"Hvis du vil bruge det til at drive den af, så er det fint. Ingen har patent på, hvad man skal gøre i et drivhus. Man skal gøre det, man har lyst til."

I Lars Lunds eget drivhus vokser en del eksotiske planter, fordi han har været igennem nogle år med rigtig mange tomater og agurker. I dag prioriterer han lidt anderledes. Fordi han har lyst til det:  

»Derudover bruger jeg halvt mit drivhus til hygge. I december bruger jeg det til julestue, min kone laver mange blomsterdekorationer ude i drivhuset, og især i sommerhalvåret nyder jeg at sidde i læ derude med en kop kaffe«.  

Idéer til drivhusdyrkning i marts

  • I bede eller kasser kan man nu så frø af salat, blomkål, spidskål, gulerod, spinat, bladbede, purløg og dild til senere udplantning.
  • Kartofler kan lægges i mælkekartoner, som man har skåret toppen af og har fyldt med jord eller spagnum. Læg en kartoffel i hver. Fra slutningen af marts kan kartoffelplanterne plantes ud i spande eller bede.
  • Chilifrø kan også sås, men skal have meget varme og 14 timers lys i døgnet og kræver derfor kunstig belysning.
  • Tomater kan sås fra slutningen af marts ved en temperatur på mellem 18 og 23 grader. Når de kommer op, skal de ikke stå varmere end 18 grader. De skal være 30 – 45 centimeter høje, før man planter dem ud.
  • Ingefærknolde kan lægges i ca. 20 centimeter høje potter med jord. Når risikoen for frost er ovre, kan de plantes ud.
book_online Book møde